Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár

Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

"Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit
Agyunk az ihlett órákban teremt
S ha összehordtunk minden kis követ,
Építsük egy újabb kor Bábelét,
Míg oly magas lesz, mint a csillagok. "
   Főoldal 

EBSCO-adatbázisok

Az EBSCO Publishing-gel, a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítójával és forgalmazójával kötött országos felhasználói szerződés keretében az olvasók közel 8000, nagyobb részben nemzetközi tudományos kiadók angol nyelvű folyóirataihoz férhetnek hozzá.

Az adatbázisok a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár olvasótermében ingyenesen használhatók.

Az elérhető adatbázisok a következők:

ACADEMIC SEARCH PREMIER (ASP)
A világ legnagyobb tudományos, multidiszciplináris, teljes szöveget is tartalmazó adatbázisa, elsősorban felsőoktatási-kutatási intézmények részére. Az ASP különösen nagy számú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratcikk-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány stb. A cikkek a legtöbb esetben kereshető pdf formátumban is olvashatók.

BUSINESS SOURCE PREMIER (BSP)
Elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területén. A vezető üzleti folyóiratok cikkei mellett a BSP-ben megtalálhatók az Economist Intelligence Unit (EIU), a Global Insight, az ICON Group és a CountryWatch gazdasági országjelentései is. Tartalmazza a Regional Business News adatbázist is, amely átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

MASTERFILE PREMIER
Ez a teljes szövegű adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. A MasterFILE Premierben olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszamenő, pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, Library Journal, National Review, Saturday Evening Post, Science News.

NEWSPAPER SOURCE
Közel 30 amerikai és nemzetközi napilap válogatott tartalmát szolgáltatja napi frissítéssel (USA Today, The Christian Science Monitor, The Washington Post, The Times stb). Válogatást nyújt továbbá több mint 200 amerikai regionális napilap cikkeiből (The Boston Globe, The Chicago Tribune, The Detroit Free Press, The Miami Herald, The New York Daily News, The San Jose Mercury News), hírügynökségek anyagaiból, napilap-rovatokból, valamint televíziós és rádiós hírműsorokból (CBS News, FOX News, NPR).

HEALTH SOURCE: NURSING / ACADEMIC EDITION
Több mint 550 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz az orvostudomány különböző területeiről. A beteggondozás és az ehhez kapcsolódó témakörök különösen hangsúlyosan szerepelnek. A Clinical Pharmacology adatbázist is magában foglalja.

HEALTH SOURCE: CONSUMER EDITION
A Health Source fogyasztói kiadása a világ leggazdagabb, a betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és az alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Közel 300 egészségügyi folyóirat található benne.

MEDLINE
Az adatbázis tulajdonosa az amerikai National Library of Medicine, amely szakmailag irányadó orvosi információt szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, a fogászat, az állatorvostan, az egészséggondozási rendszer, a pre-klinikai tudományok területéről. A MeSH (Medical Subject Headings - orvosi tárgyszórendszer) segítségével több, mint 4800 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni. Az Academic Search Premier használói 1773, a MEDLINE-ban indexelt folyóirat esetében a teljes szövegű cikkhez nyernek hozzáférést kapcsolódás révén.

ERIC
Az ERIC (the Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely több mint 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázisban Az Academic Search Premier használói 804, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést.

További információk: http://www.ki.oszk.hu/107/page.php?56